7 причини за повреди на водопровод и канализация, които изискват ремонт

Проблемите с водопроводната и канализационната система могат да доведат до сериозни неудобства, загуба на време и финансови ресурси. Протичащата тръба може да причини значителни щети в дома, повреди на стени, подове и електроуреди.

За да не ви изненадват неприятно внезапни повреди във водопровода или канализацията, е  необходимо да се извършва редовната поддръжка от специализирана фирма за ВиК услуги. Канал Експерт има необходимия ресурс и оборудване, за да реагира навреме пир възникване на спешни ситуации в София и региона за ремонт на канализация и водопроводи

 

повреди на водопроводи и канализация

 

Видове проблеми във водопровода и канализацията

Водопроводната и канализационната система на домовете и обществени сгради може да се изправи пред различни видове повреди, които изискват ремонт. Някои от най-честите видове повреди включват:

  1. Пукнатини и счупвания в тръбите

Пукнатини в тръбите могат да възникнат от корозия, износване, замръзване на вода или физически удари. Пропаданията в почвата под тръбите също предизвикат технически проблеми.

Увредените участъци могат да предизвикат протичане на вода, което не само води до загуба на вода, но и до щети в структурата на сградата.

  1. Запушване и блокиране на тръбите

Натрупването на отпадъци, котлен камък или корените на дървета може да причини запушване на водопроводната или канализационната система. Те могат да доведат до забавяне на оттока на вода, което би причинило неприятни миризми или дори наводнение, за което се изисква първо да се отпуши канализацията и чак след това да се предприемат нужните ремонтни дейности.

  1. Корозия и ръжда

Старите или повредени тръби са подложени на корозия и ръжда, които могат да намалят пропускателната им способност и дълготрайност.

Корозията може да възникне в тръбите от различни фактори като агресивни химикали, киселини или алкални вещества.

  1. Износване на търбите

Износването възникне в тръбите с течение на времето, което може да доведе до намаляване на дебелината на стените им и да увеличи риска от пукнатини или счупвания.

  1. Дефекти в монтажа

Дефекти в монтажа на тръбите могат да доведат до течове или запушвания. Използването на тръби с неподходящи размери или материали може да ги направи по-податливи на повреди. Например, използването на тръби с твърде малък диаметър може да доведе до налягане, което да причини пукнатини или счупвания.

Използването на тръби от неподходящи материали, които не са предназначени за използване под земята, може също да доведе до повреди, причинени от корозия или бързо износване.

Неправилното свързване на тръбите също би могло да доведе до течове или запушвания, тъй като неправилно разположените тръби създават предпоставка за събиране на отпадъци и поява на прегради в канализацията.

  1. Вредители

Вредители като мишки, плъхове и термити могат да повредят тръбите. Гризачите могат да повредят тръбите в търсене на храна в хранителните отпадъци на мръсната вода. Те могат да причинят пукнатини или счупвания, които да доведат до изтичане на вода или запушване. През зимата мишките и плъховете могат също да се крият в тръбите на зазимен водопровод в необитаеми сгради, което може да доведе до запушвания или дори да причини наводнение.

  1. Проблеми със санитарните устройства

Дефекти на тоалетни, вани или смесители могат да доведат до изтичане на вода и намалена ефективност.

Също така запушванията в санитарните устройства могат да доведат до обратен поток на вода, който може да причини повреда на тръбите.

Ако забележите някой от тези признаци на повреда на водопровода или канализацията, е важно да се консултирате с квалифициран водопроводчик възможно най-скоро. Ранното отстраняване на повреди може да помогне за предотвратяване на по-сериозни проблеми и да намали разходите за ремонт.

 

Съвети за предотвратяване на повреди на водопроводи и канализация

Важно е да използвате водопроводните и канализационните системи по правилния начин. Например, не трябва да изхвърляте мазнини или олио в канализацията, тъй като те могат да причинят запушвания.

Също така редовните проверки и инспекции могат да помогнат за откриване на потенциални проблеми, преди да се развият в повреди.

Използването на качествени материали може да помогне за удължаване живота на водопроводната и канализационната система.

Редовната профилактика и бързото отстраняване на подобни повреди са от съществено значение, за да се гарантира ефективното функциониране на водопроводната и канализационната система и да се предотвратят сериозни щети и неудобства в бъдеще.