Смяна на тръби в апартамент

Смяна на тръби в апартамент се налага, когато има повреда и за да се отстрани тя, трябва да се извади дефектният участък и вместо него да се постави нова тръба. Ако в апартамента ви имате стари тръби – например метални, за препоръчване е да се обадите на специалисти по канализация, които да ги сменят с нови PVC тръби.

 

Смяна на тръби в апартамент

 

Дефект или повреда в тръбите

Дефекти и повреди се случват, когато тръба се спука, мястото на снадка на две тръби пропуска и т.н.

Можете да видите влага избиваща върху стената, но не бързайте да заключите, че това е мястото, в което има дефект или повреда. Понякога дефектът е на едно място, а влагата избива на друго. Установяването на мястото на повреда се извършва от специалисти. Ние от Канал Експерт използваме видеокамера, за да проникнем в канализацията и да направим запис, който след това анализираме, за да установим къде има проблем или повреда.

Ако тръбите ви са от стар тип, те се износват по-бързо от новите тръби, с които масово се подменя стара канализация. Огледът с видеокамера ще даде възможност да се провери състоянието на вътрешността на тръбите, както и къде има повреда.

 

Демонтиране на канализационни тръби

Независимо дали трябва да демонтирате отделна дефектна тръба, или да смените тръбите в целия апартамент, трябва да се използват съответните инструменти. Те включват ножове за рязане, клинове, чукове и други.

За да демонтирате тръба, трябва да разрежете на местата на съединяване на тръбите. Те обикновено се намират над нивото на пода. В мястото на съединение трябва да се разбие стената, за да се извърши изрязването. Трябва да се премахне съединяващият материал. Ако той не се махва лесно, трябва да се изреже целият участък покрит с този материал, за да се извади тръбата.

Когато се махне съединяващият материал или самото съединение се изважда, тъй като материалът е прекалено втвърден и не може да се махне, първо се изрязват участъци от около 10-15 см: парчето тръба се изрязва под ъгъл и се изважда. След това се вадят и парченцата, получени при рязане и изваждане.

Ако само се сменя част от тръба, се оставят краищата на старата тръба, за да се съединят с парчето нова тръба.

Тези дейности изискват опит и познаване на спецификата на канализационните тръби, съединяването им и другите особености на канализацията. Затова не се опитвайте да направите сами смяна дори на един участък от тръба. Извикайте специалисти, за да извършат това.

 

Поставяне на нови PVC тръби

За да се постави една нова PVC тръба в апартамент на мястото на дефектна или да се сменят всички стари тръби, също са необходими специални уреди и допълнителни материали. За свързване на тръбите се използват гумени маншети, които се уплътняват със силикон или кълчища. Необходими е и отвес за проверка на положението на тръбата или тръбите, както и някои други уреди и материали.

Отвън съединенията се мажат с течен сапун. Така когато след довършване на съединяването или смяната на тръбите в целия апартамент се пусне вода за проверка за течове, по-лесно ще се установи, ако някъде има теч.

Канал Експерт е на разположение за ремонт и смяна на тръби в апартамента ви. Ще разбием в местата, от които ще извадим парчетата тръби, а след като сме сменили тръбата или тръбите, ще замажем и ще изнесем отпадъците от ремонта. Ние сме вашето решение както за ремонт на тръба, в която има повреда, така и за смяна на стари тръби с нови.