Проблеми в канализацията със стари тръби

В някои домове все още не са сменени старите тръби на канализацията. А това е предпоставка за много проблеми, защото тези тръби се повреждат по-често и създават благоприятна среда за гъбички и и плесени. При канализация със стари тръби по-често се получават и запушвания. Затова е за предпочитане ремонт на канализацията, за да се сменят старите с нови PVC тръби, които са и по-здрави, и не корозират.

Когато в канализацията със стари тръби има проблем, той се проявява чрез определени признаци. Трябва да внимавате за типичните показатели за проблеми, защото например ако не се обърнете навреме към специалисти по отпушване на канализация, проблемът бързо ще се задълбочи и ще ви струва повече да се отстрани. Това се отнася и за другите проблеми, които могат да възникнат в домашната канализация, които обикновено са свързани със запушване – например пукване или счупване на тръба в даден участък.

 

Проблеми в канализацията със стари тръби В някои домове все още не са сменени старите тръби на канализацията

 

Признаци за запушване

Запушването на канали е най-често срещаният проблем при стари тръби. Най-типичният признак, който показва, че в канала е започнало наслагване на замърсявания, е неприятната миризма, която се носи от него. Ето и другите типични признаци, които подсказват, че е налице запушване и трябва да се обърнете към фирма за отпушване на канали.

  • Бавно оттичане на водата – това е първият признак, на който обикновено не се обръща внимание.
  • Събиране на голямо количество вода в коритото на душа при къпане.
  • Непроходимост на канала, когато се проверява със санитарни прибори.
  • Периодично преливане от канала.
  • Препълване на канализационна шахта.

 

Когато в дома няма оттичане нито в един канал

Ако живеете в блок и в дома ви водата не се оттича например само в кухненската мивка или само в банята, това означава, че запушването е местно и трябва да се отпуши само даденият канал.

Но ако няма оттичане нито в един канал в дома, причината за това е запушване на главния канал, който отвежда отпадните води за цялата сграда.

Ако при пускане на водата в тоалетната видите, че водата се връща от сифона – най-ниската точка, веднага трябва да се обадите на специалистите по проблеми на канализация. Те ще установят, че връщането на водата се дължи на факта, че когато водата се пусне от казанчето, тя не може да се оттече поради запушването на главния канал и затова се връща през сифона.

Неоттичането на водата в тоалетната чиния също най-вероятно се дължи на запушване на главния канал.

При такива ситуации специалистите по отпушване на канали проверяват ревизионния отвор на главния канал, ако има такъв, за да установят какво е положението.

 

Основни видове отпушване на канали

Първият вид отпушване е механично. То се извършва от специалистите с професионални спирали. Към тях се подбират подходящи накрайници, за да се разбият наслагванията и така да се постигне отпушване. Този вид отпушване е подходящ за тръби с диаметър до 250 мм.

Вторият вид е хидродинамично отпушване. То се извършва с подаване на мощна струя вода под налягане с професионално оборудване. Подходящо е за тръби с диаметър до 600 мм.

При установяване на някой от типичните признаци на запушване веднага потърсете фирма за отпушване на канализация – Канал Експерт. Ние ще установим какъв точно е проблемът и ще го отстраним.

Старите тръби могат и да се пукнат или в тях да се образуват масивни налепи. Препоръчваме ви да ни възложите смяната им с нови. Така ще избегнете чести проблеми и рискове от наводняване.