Повтарящ се проблем с тръба на мръсния канал – причини и решения

Ако се сблъскате с често повтарящ се проблем със запушване на канализацията, най-вероятно това се дължи на конструктивни проблеми в системата, блокаж в шахтата или главната канализация. Пукнатини и повреди в старите каменинови тръби също могат да блокират изтичането на мръсната вода. Препоръчително е да се проведе детайлна видео инспекция от специалист и да се обсъди евентуална подмяна на тръбите с PVC тръби, които са по-устойчиви на разрушаване и корозия.

 

проблем с тръба на мръсен канал

 

Причини за повторен проблем с мръсния канал

Първата причина за повторни повреди с канализацията може да е в неправилно монтирана нова ВиК инсталация. Некачественото свързване на тръбите, неправилно монтираните сифони, както и недостатъчния наклон може да доведе до запушване на тръбите.

Също така може да съществуват проблеми с канализацията извън вашия апартамент, за които вие не знаете, особено ако сте новодомец. Понякога в жилищните сгради с повече апартаменти може да се запуши канализационната шахта, поради прекомерно натоварване и неправилно изхвърляне на отпадъци в тоалетната чиния.

Счупените тръби или проникването на корени също създават проблеми, които могат да се пренесат в жилищата на обитателите на сградата. Понякога сезонните влияния (замръзване/размразяване) на тръбите и пропадането на земните пластове могат да причинят повреди и размествания на тръбите.

При поява на повторен теч от тръба на мръсен канал причината може да се крие и в наличието на стари каменинови тръби в мазето. Камениновите тръби са чупливи и с течение на времето стават податливи на спукване. Най-малкото разместване може да причини теч.

 

Какво да предприемете при повтаряне на проблема

Важно е да се определи точно причината за теча и да се обсъдят със съседите вариантите за ремонт на канализацията, за да могат да се разпределят разходите  при наемане на квалифицирана ВиК фирма.

Ето защо първо се свържете с домоуправителя и след това наемете ВиК майстор, който да огледа канализацията и поискайте мнение за причината за теча. Осигурете също така достъп до канализационната шахта в сградата.

 

Решаване на проблема

Не се опитвайте да отстраните проблема сами, ако не сте квалифициран водопроводчик.

След направена видеодиагностика от специалист може да се констатират причините за запушване на канализацията. В повечето такива случаи се налага извършване на ремонтни дейности за отстраняване на причината за повтарящия се проблем. Възможните варианти за ремонт  на канализацията обикновено са следните:

  1. Частична подмяна

Ако само част от канализацията е каменинова (в мазето), може да се подмени само проблемният участък с PVC тръби.

Плюсовете на този вариант са по-ниската цена и по-бързото изпълнение.

Минусите са риска от повторни течове и неестетичното решение.

  1. Пълна подмяна на тръбите

Ако цялата канализация е от каменинови тръби, препоръчително е да се подмени изцяло с PVC.

Дълготрайното решение без риск от повторни течове както и по-добрата  хигиена са плюсовете на цялостния ремонт.

Минусите са свързани с по-високата цена и необходимостта от съгласие на всички собственици в кооперацията.

Решението, което вземете зависи от състоянието на останалата част от канализацията, финансовите възможности и съгласието на съседите.

Ако сградата е свързана с каменинови тръби, е препоръчително да се направи пълна подмяна на канализационната система с нови PVC тръби. Както се знае, камениновите тръби са склонни към разрушаване и пукнатини с времето поради липсата на еластичност и устойчивост на размествания, което може да е причина за повтарящи се проблеми с оттичането на мръсната вода.

Важно е да се обсъди със съседите и с домоуправителя на кооперацията възможността за подмяна на канализационната система и да се намери решение, което ще реши проблема окончателно.

Преди да предприемете нещо е добре да се консултирате с ВиК специалист – екипът на Канал експерт е готов винаги да предостави професионален съвет и да оцени необходимите стъпки за ремонт или подмяна на канализационната система.