Сифонът в банята не поема водата: Как да се справим със запушен сифон

Сифоните не само предпазват отпадъчните води да се връщат обратно в помещението, но и помагат за предотвратяване на неприятни миризми и поддържане на хигиената в сградите. Те са проектирани така, че да задържат неприятните миризми и отпадъчните води в канализационната система, предотвратявайки тяхното обратно течение обратно в банята. Освен това сифоните играят ролята на филтри, които задържат по-големи частици и косъмчета, предотвратявайки тяхното проникване в канализационната система.

 

Сифонът в банята не поема водата

 

Обичайни причини за запушване на сифоните в банята

Запушването на сифона в банята е чест проблем, който може да доведе до затруднения в оттичането на водата и неприятни миризми. Ето някои от основните причини за запушването на сифона:

 • Натрупване на косми: Космите, които падат при измиване на косата се задържат в сифоните и с течение на времето, те могат да се натрупат и да създадат блокаж в оттичането на водата.
 • Натрупване на сапунена коса и мазнини: Сапунената вода и мазнините от козметичните продукти се натрупват в сифоните и могат да образуват пречки в канализационната система.
 • Паднали предмети или части: Предмети като бижута, козметични продукти или малки детски играчки могат да попаднат в сифоните и да ги блокират.

Запушените сифони не трябва да се пренебрегват, тъй като те могат да доведат до сериозни проблеми с канализационната система и да причинят затруднения в ежедневната употреба на банята. Важно е да се реагира бързо и да се приложат подходящи методи за почистване и поддръжка на сифоните, за да се предотвратят бъдещи проблеми.

 

Проблемът с запушения сифон: как да го разпознаем

Запушените сифони могат да предизвикат редица проблеми в банята като обратно връщане на вода, неприятни миризми и затруднения при оттичането на водата. Трябва да се разпознават обаче обичайните признаци, които могат да указват, че сифонът е запушен:

 • Бавно оттичане на водата: Ако водата от умивалника, ваната или душа се оттича бавно, това може да бъде индикация за запушен сифон.
 • Неприятни миризми: Запушените сифони могат да причинят неприятни миризми в банята поради задържането на отпадъчни материали и води.
 • Визуални признаци на запушване: Понякога сифоните могат да бъдат визуално запушени с косъмчета, косми или други материали, които пречат на нормалното оттичане на водата.
 • Бълбукане на водата в сифона: При опит за оттичане на вода през запушения сифон, може да се усети бълбукане или съпротива в оттичането. Това е поради пречката в сифона, която възпрепятства на нормалното оттичане на водата.
 • Появата на вода на пода или ваната: Запушеният сифон може да причини преливане на вода, което води до появата на вода на пода около санитарните уреди. Това би могло да бъде особено проблематично, тъй като може да доведе до наводнения и повреди в настилките.

Ако забележите някой от тези симптоми, е важно да реагирате бързо и да предприемете подходящи мерки за почистване и отстраняване на запушването на сифона. Това не само ще предотврати по-големи проблеми с канализационната система, но и ще възстанови нормалното функциониране на санитарните уреди в банята.

 

Как да се справим със запушения сифон

Запушеният сифон може да предизвика неприятни проблеми в банята, но съществуват различни методи за решаване на този проблем. Представяме ви няколко ефективни начина за справяне с запушения сифон:

 • Използване на химикали или естествени препарати за отпушване

Може да закупите специален разтвор за отпушване на канализационни тръби  и да го използвате, следвайки инструкциите върху опаковката за дозиране и приложение. Препоръчително е след като излеете разтвора в сифона да го оставите да действа за определен период от време, преди да изплакнете с вода.

 • Използване на вакуумна помпа за сифон

Използвайте вакуумна помпа, като я поставите върху сифона и създадете вакуум чрез силно притискане и вдигане, за да разпушите блокажа. Повторете това действие няколко пъти, докато каналът бъде освободен.

 • Ръчно почистване на сифона

Отворете капачето на сифона и проверете за натрупани косми, сапунена пяна, мазнини или други пречки и ги отстранете с помощта на гъвкава четка или влажна кърпа. След това изплакнете сифона с топла вода, за да премахнете остатъците.

 • Повикване на Професионален Специалист

Ако всички горепосочени методи не успеят да разрешат проблема, е най-добре да се обърнете към професионален ВиК техник за отпушване на сифона.

Екипът на Канал експерт  разполага с необходимите знания, оборудване и опит за решаване на сложни проблеми с канализационната система.

Най-важното е да се предприемат бързи и ефективни мерки, за да се предотвратят сериозни проблеми с канализационната система и да се възстанови нормалното функциониране на банята.

Винаги е добре да изберете метода, който е най-подходящ за вашата конкретна ситуация, и да използвате подходящите предпазни мерки за сигурност, за да поддържате банята си в добро състояние и да предотвратите запушването на сифоните.

Ние като специалисти в отпушването на канали препоръчваме периодично да отваряте и почиствате сифоните, за да премахвате натрупаните материали. Редовно проверявайте състоянието на сифоните и техните части, като капачетата и уплътненията. Не забравяйте, че профилактиката на сифоните е от значение за предотвратяване на запушвания и като цяло запазването на канализационната система в добро състояние.