Отпушване на хоризонтален щранг

Всяко запушване причинява неприятности. За отстраняването му трябва първо да се установи в коя част на канализацията се е образувало. След това трябва да се предприеме отпушване. Както диагностиката, така и самото отпушване на щранговете изискват специализирани знания, умения и оборудване. Не правете любителски опити за отпушване, дори да сте сигурни, че проблемът е в хоризонталния щранг. Може да се окаже, че грешите, а и самото отпушване обикновено се проявява вече на етапа на натрупване на дебел слой частици, споени заедно от мазнини и сапун. Изхвърляни в канала дори в малки количества, мазнините и сапунът се отлагат лесно, привличат и слепват всякакви дребни боклучета.

 

запушванията в хоризонталните щрангове

 

За проверка на хоризонталните щрангове има ревизионни шахти, но само професионално оборудване може да разбие всякакво запушване.

 

Ако изхвърляте в канала отпадъци, лесно може да се запуши хоризонтален щранг

Ако изхвърляте в канала остатъци от ядене, съдържащи мазнини, както и хигиенни материали – мокри кърпички и други, те лесно могат да заседнат още в хоризонталните щрангове. Така рано или късно се стига до бавно оттичане на водата в мивката, банята, тоалетната, а идва и момент, в който водата вече не може да се оттича.

Всякакви такива отпадъци лесно привличат и други частици – остатъци от храни от кухнята, косми и дори малки количества шампоан и сапун в банята.

Ако задръстите тоалетната чиния с хартия, тя може да заседне още в меката връзка или да се задържи в хоризонталния щранг.

Често запушванията в хоризонталните щрангове се причиняват и от малки деца, които изпускат в канала играчки или други предмети.

Ако отпадъците и изпуснатите предмети успеят да преминат през хоризонталните щрангове, те могат да заседнат във вертикален щранг. Тези щрангове се запушват по-често, тъй като поемат отпадни води от различни жилища. Но диагностиката на канала е задача за професионалисти. Те първо ще проверят хоризонталните щрангове в дома ви, ако имате проблеми с оттичането на водата.

 

Как специалистите отпушват хоризонтален щранг

Както вече уточнихме, специалистите извършват проверка на хоризонталните щрангове през ревизионните отвори.

Първо се отстраняват отпадъците, които са образували запушващия слой. След това се извършва промиване на цялата тръба с мощна струя вода под налягане.

При разбиването на запушването се използват специални спирали, за които се подбират подходящи накрайници, за да се постигне раздробяване на слоя от отпадъци.

Промиването е много важно, защото с пускането на силна струя вода се отмиват всякакви частици и замърсявания. Така се предотвратява бързо образуване на ново запушване. Пълно промиване може да се постигне само с професионално оборудване на фирма за отпушване на канали.

 

фирма за отпушване на канали

 

Ако запушването на хоризонтален щранг е причинило наводняване

За съжаление, ако се е образувало масивно запушване, водата започва да се връща и наводнява помещението, в което се намира запушеният канал. Тогава първо трябва това помоещение да се наводни. Това може да се извърши бързо и напълно от фирма с професионално оборудване – мощни помпи. След това, когато се отстрани водата и специалистите имат достъп до сифона на запушения канал, започва диагностиката за установяване дали запушването е в него, или ако бъде установено, че причината не е там, се проверяват ревизионните отвори за запушване на хоризонтален щранг.

При първи признаци на запушване – бавно оттичане на водата, потърсете специалистите от Канал Експерт за отпушване на щранга. Колкото по-скоро ни потърсите, толкова по-бързо ще разрешим проблема и ще си спестите по-сериозно запушване и по-големи разходи за отстраняването му.