Отпушване на канали в жилищна кооперация

В жилищните кооперации се случват както запушвания на участъците от канализацията, намиращи се в отделните апартаменти, така и в общата канализация.

Ако запушването е в апартамента ви, се обадете директно на специалистите от Канал Експерт. За отстраняване на запушване в обща част също ще се отзовем веднага, но въпросът трябва да се придвижи от управителния съвет на кооперацията.

“Софийска вода“ АД поддържа водопроводните мрежи на кооперациите до главния водомер. Поддържането на главния водомер също е задължение на тази фирма.

 

Отпушване на канали в жилищна кооперация

 

Ако в апартамент се получи запушване

Собственикът на апартамента, в който се получи запушване, трябва да ни се обади за извършване на отпушването. Ние ще направим оглед, ще видим ситуацията, къде е запушването – в мивка, в тоалетна, сифон на пода на банята. Ще отстраним натрупванията на замърсявания, които са образували запушващия слой. Най-добре е такива натрупвания да се отстраняват механично. Препаратите, които са на основата на силни химикали, могат да повредят тръбите. Освен това използването им е свързано с рискове, ако в апартамента живее човек с алергия.

Механичното отпушване се извършва предимно с професионални спирали, които са много дълги. Нашите специалисти разполагат с комплект от накрайници, с които се поставят на спиралите и се разбиват натрупванията. Извършваме подбора на накрайник според вида на запушващия слой. Последният етап от отпушването е промиването на канала с голямо количество вода под налягане.

С вода под налягане също се постига отпушване. Силата на водната струя разбива и отнася всички натрупвания, а промива и канала до пълна чистота.

При признаци на запушване – забавяне на оттичането на водата при миене и къпане, неприятна миризма, излизаща от канала, веднага ни потърсете за отпушване. Не отлагайте, ако водата спре да се оттича и започне да се връща, ще наводни апартамента ви, а вероятно и други апартаменти.

 

Ако запушването е в обща част

Общите части, в които се образуват запушвания, са предимно вертикалните щрангове. В тях постъпват отпадните води от всеки етаж. Отпадъците, които попаднат в каналите в апартаментите, като по-едри частици от храна, хвърлени хигиенни материали, паднали в канала предмети, изпуснати например от деца, може да заседнат в самия апартамент, но ако това не се случи, те обикновено засядат във вертикален щранг.

За отпушване на канал в обща част се обадете на нашите специалисти, които да проверят дали запушването е извън апартаменти, във вертикален щранг, и да предприемат отпушване.

Отпушването се извършва през ревизионна шахта. Извличаме отпадъците, които са заседнали във вертикалния щранг, за да освободим пътя за отпадните води.

 

Собствениците на апартаменти и управителният съвет отговарят само за отпушване в самата кооперация

Ако запушването е в апартамент или в обща част в самата сграда, отстраняването му е задължение на съответния собственик или на всички собственици. Но ако запушване настъпи извън сградата, например корени на дървета проникнат в тръбите на външната канализация, или тези тръби се пукнат, разместят се, или се запуши улична шахта в близост до кооперацията, отговорността за ремонта и настъпилото запушване е на фирма „Софийска вода“ АД.

При запушване на канал в апартамент или в обща част в сградата на уличната канализация разчитайте на нашата фирма за отпушване на канали Канал Експерт. Разполагаме с професионално оборудване и се отзоваваме бързо, за да не се налага да страдате дълго от този проблем. Отпушването е задача за професионалисти. Не опитвайте да отстраните сами дори привидно малко запушване в апартамента ви, за да не се получи усложняване с образуване на сапуноподобни маси поради химични реакции с мазнините в запушването, ако използвате химикали.