Отпушване на канали в баня

Запушването в банята може да ви изненада неприятно, ако оставяте косми, малки остатъци от сапун, препарати да влизат в канала заедно с водата от миенето. Може да се запуши мивката, ваната, душ кабината. Освен неприятната миризма няма да можете да ги използвате, да се миете, да перете. Трябва да вземете мерки, за да се установи в коя част на канала е проблемът и да се отстрани запушването на канала.

 

Отпушване на канали в баня

 

За да не се стигне до пълно запушване, за справяне с което е необходимо доста време и намеса на специализирана фирма за отпушване на канали, още когато забележите забавено оттичане на водата, потърсете специалисти. Не губете време да правите опити с препарати, със смес от сода и оцет или по други домашни начини да отстраните запушването. Препаратите съдържат химикали, които реагират с отложените в канала мазнини и се образува сапунена маса, която привлича нови отпадъци от и усложнява проблема. А домашните средства, като сода бикарбонат и оцет, в повечето случаи обикновено се оказват слаби. Само ще изгубите време, а бързото отпушване е важно, за да може отново да се миете и използвате водата за всякакви цели, без да мирише неприятно от канала и да изчаквате докато водата от къпането или миенето се оттича бавно-бавно.

 

Отпушване на мивката

Ако е запушена мивката в банята, първо разглобете сифона, за да го почистите. Така може да се справите с проблема. Ако оттичането е затруднено и след почистването на сифона, по-добре се обадете на специалисти по отпушване на канали. Те ще използват подходящи спирали или ще пуснат вода под налягане, за да разбият натрупаните отпадъци, причиняващи запушването.

 

Отпушване на мивка

 

Отпушване на вана и душ кабина

Отпушването на каналите за душ кабината и ваната е по-трудно и трябва веднага да се обърнете към специалистите. Те ще преценят как да се справят със запушването, в зависимост от ситуацията.

Първо трябва да се провери дали сифонът не е задръстен с косми и малки частици отпадъци. Ако се установи, че има задръстване, всички отпадъци трябва да се почистят. След това трябва да се промие добре каналът, за да се премахнат всякакви частици и налепи.

Ако почистването на сифона на ваната или душ кабината не помогне, трябва да се отпуши самият канал. И тук специалистите ще преценят какъв метод да използват, спирали или вода под налягане. Както и при другите запушвания, промиването след премахване на запушващия слой е задължително.

 

Отпушване на вана и душ кабина

 

След отпушването се грижете да не предизвикате ново запушване

Канализацията поема не само отпадните води, но и всякакви частици от сапун, косми и други, които попадат в каналите при миене, къпане, пране. Особено важно е да почиствате редовно сифоните в банята от косми. Космите често запушват канала в банята, не само косми от миене и къпане на членовете на семейството, но и косми на домашните любимци. Отстранявайте ги ежедневно, почиствайте сифона от тях след всяко миене или къпане.

Ако ви е останало малко количество шампоан или течен сапун, не бързайте да го изсипете в канала. То може да допринесе за запушване.

Не само ежедневната грижа за каналите в банята с почистването на сифоните помага да предотвратите запушване. Не трябва да допускате дори малки частици от опаковки да бъдат отмити в канала заедно с водата. Внимавайте когато къпете децата, те могат да изтърват част от играчка и тя да попадне в канала, където да заседне на удобно място.

При образуване на запушване, когато водата се оттича бавно или не се оттича изобщо, най-разумно е да се обадите на специалистите от Канал Експерт. Ние ще отстраним запушването с професионални уреди и ще промием канала до пълна чистота.