Отпушване на запушени канали

Запушена канализационна тръба в гр.София – най-често блокирала канализация

Запушване на канализационното отклонение и вътрешни канални тръби, неприятна миризма на канали   са сред най-честият проблем на канализационните мрежи. Тези повреди се дължат на нарушения на  правилата за използване и липсата на канализационна загриженост както и периодично превантивно  почистване на каналите, с което се премахват депозитите в канализационната мрежа. Когато  някакво препятствие или водната тапа пречат на водата да се оттича, резултата е наводняване на  по-долните етажи или мазета. Ако искате да си спестите главоболия то най-добре се обърнете към фирма в тази област и решете проблема в дългосрочен план. Канал-Експер е фирма с дългогодишен опит в областта и се справя с всички видове канализационни проблеми както за района на гр.София така и цяла Софийска област.

Нека признаем, че запушените тръби и канали са неизбежна част от живота на всяко домакинство. Ако и вие се намирате в такава ситуация, може да ви писне до толкова, че да се откажете от поредното отпушване и да потърсите услугите на водопроводчик. Понякога наистина е неизбежно да се доверите на помощта на професионалист, но смятам, че в повечето случаи можете да се справите със запушените канали и сами. Ще се учудите колко ефикасни неща, които имате  вкъщи могат да  ви бъдат полезни.
В следващите редове ще се спрем на някои средства за целта:

Отпушване на запушени канали често се случва в дългите хоризонтални щрангове с големи ъгли където попадат парцали, сапун, пясък, големи предмети, строителни материали, както и при нисък дебит на отпадните води или минимални наклони на канализационните тръби. При нарушаване структурата на каналите с времето, въпросните запушвания зачестяват, но нашата фирма освен с отпушване на канализации се занимава и с ремонт на проблемни канали както за гр.София така и за Софийска област.

 

запушен канал

 

Отпушване на запушени канали – СПЕШНА помощ за гр.София

СЪВЕТИ

Много е важно когато имате проблем със запушена канализация да направите правилното решение и не прибързвате с опитите за собственоръчно справяне с проблема. Ако имате възможност да спестите пари поради тази причина твърдо сте решили да се справите със запушването сами, помислете пак. Във ваш интерес е да се свършете със специализирана фирма, каквато е нашата занимаваща се професионално с машинно отпушване на канали, както и с вода под високо налягане, за да можете да се улесните и освен това спестите парите, които бихте инвестирали в не дотам ефективните си опити да се справите с проблема сами.
Нека не забравяме, че в определени случаи дори се стига до къртене, което всъщност не е никак необходимо и е направено поради некомпетентност от страна на хората, които са се опитали да си решат проблемите със запушени канали. В тези случаи разходите за тази цел са в пъти по-големи, отколкото биха били при използването на компетентните услуги на фирмени служители. И още нещо – непрофесионалното отпушване със собствени средства също не е за предпочитане, понеже едва ли е толкова ефективно, колкото професионалното машинно, отпушване, което ви предлагаме ние.

Запушването на канала на мивката или в банята, частично или пълно, е много неприятно неудобство, тъй като забавя оттичането на водата. Докато се миете или къпете, в мивката или на пода могат да се образуват локви с мръсна вода и сапунена пяна с мръсотия, която да засъхне върху настилката. Тя се почиства трудно, особено ако е засъхнала отдавна, но може да представлява опасност от инцидент, ако някой стъпи отгоре и се плъзне. Запушената канализация може да е фактор за наводнения и корозия на тръбопровода, както и за непостоянно налягане на водата в тръбите до Вашите помещения. Ако замърсяването и запушването са сериозни, може да се наложи да се обърнете за услуга от експерт по ВиК , нашата фирма е на разположение 24/7 дни и работим за жителите на гр.София и Софийска област. Опитайте обаче преди това с някои методи, които може да използвате и превантивно.

 

Когато има запушен участък с втвърдени вече мазнини(сапуна и мазнотиите в комбинация правят твърда тапа) е хубаво да се ползва спирала за отпушване, като след нея ЗАДЪЛЖИТЕЛНО е сода каустик(на люспи). Содата каустик, не трябва да се сипва в мивката, защото съсипва всичко метално, а в тръбата, която тръгва към канализацията. Содата се сипва с лъжица и се залива с гореща вода.

Тоалетните много често се запушват и са предразположени към запушване, защото редовно в тяхсе изхвърлят отпадъци от всякакъв характер. Има няколко начина за отпушване на запушена тоалетна. Важно е да запомните, че отпушването на керамични или порцеланови тоалетни чинии с тел или спирала може да повреди санитарния уред.

 

Ето и наколко прсти, но ефективни начини за отпушване на тоалетната Ви чиния:

  • Топла вода

Тя може да бъде най –добрия ви приятел, когато става дума за запушени канали в жилището. Топлата вода не само може да разреши проблема, но в повечето случаи предотвратява появата му отново. Тя е способна да стопи и разтвори всички малки частици, които блокират канализацията. За да си свърши работата, просто я изсипете в дупката на мивката или ваната и изчакайте десетина минути, преди да пуснете струя от чешма.

  • Топла вода със сол

Ако горният метод не ви се стори достатъчно ефикасен, към топлата вода добавете сол. Тя ще разтвори по – добре всички малки частици, които са попаднали в запушените канали. Една супена лъжица сол е напълно достатъчна за това.

  • Оцет и сода за хляб

Изсипете половин чаена чаша сода за хляб в запушените канали. След това излейте половин чаша бял оцет в канализационната тръба. Вземете чиния или чаша, за да запушите отвора на тръбата за една нощ. На следващия ден махнете „капака” и излейте малко гореща вода в тръбата. Тя ще отмие разтворените частици и тотално ще реши проблема със запушването.

  • Сол и сода за хляб

Това е друга интересна комбинация, която би се справила със запушените канали. Смесете солта и содата в равни количества и ги изсипете в канализацията. Веднага след това налейте малко вряща вода в тръбата и отново оставете за една нощ. На следващия ден излейте една чаша гореща вода, която да прокара мръсотиите надолу.

  • Сапун или веро

Учудващо, но те могат да бъдат много ефикасни за вашия проблем. Тайната е в хлъзгавата им текстура, която е в състояние да премахне блокажите в запушените канали в жилището ви. Първо трябва да разтворите 1 кг. от миещата течност в три литра гореща вода. Веднага след това можете да изсипете получената смес в канализационната тръба и да оставите за една нощ да подейства. На следващия ден направете процедурата с гореща вода, посочена по – горе.

 

съвети за отпушване на канал

 

Разглабянето и почистването на сифона под мивката изобщо не мисля, че трябва да се споменава като съвет…прави се един път месечно, всеки го може и е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО !!!

Неприятно! Пускаме водата, мием се, а тя започва да пълни мивката. Оттича се много бавно или изобщо не помръдва. Ядосваме се. Изпадаме в паника. Всъщност не трябва да се тревожим! И най-скъпата и добре изглеждаща мивка може да се запуши. Важното е да сме наясно с това какво можем да направим ние и да действаме! Ще ви запознаем с няколко съвета и практични неща, с които можете да се захванете и вие. Ако все пак се нуждаете от специалист, не се колебайте да потърсите специализирана фирма в тази област, ние от фирма Канал-Експер сме на разположение 24 часа в денонощието и работим за нашите клиети както в  гр.София така и за София окръг.

Нека опитаме.

Първото нещо, което се сещаме в такъв случай, е да си набавим от магазина препарат за отпушване на мивки. Има обаче няколко важни неща, които трябва да знаете:

1.Много зависи какво е предизвикало запушването. Това на кухненските мивки най-често е предизвикано от мазнина. А в препаратите най-често използваното вещество е натриев хидроксид, по-популярен с названието сода каустик. Това вещество е основа и при взаимодействие с мазнината по-скоро ще се получи сапун, вместо да отпуши канала. Разбира се, има препарати, съдържащи киселина. Те обаче могат да предизвикат здравословни проблеми от изпаренията, получени в процеса на работа с тях. Освен това, попадайки в канализацията, е възможно да причинят вреди.

2.Добра идея е да използвате предлаганите ензимни почистващи средства. Те са базирани на бактерии, които буквално изяждат мръсотията, причинила запушването. Дори е добре, профилактично, един път в месеца да се използват такива средства, защото бактериите, размножавайки се, прочистват цялата канализация.

3.Ако това ви се вижда скъпо, то всеки в дома си разполага със сода бикарбонат Сипвате в канала една чаша хлебна сода (сода бикарбонат), а после 3-4 чаши вряла вода или една чаша хлебна сода и една чаша оцет. Прах за пране също може да разхлаби тапата. Но трябва да знаете, че ако го използвате преди или след препарат на киселинна основа, ще се получи реакция, която ще нанесе щети на канализацията.

 

запушена мивка

 

Какво да правим, ако каквито и препарати да използваме, водата в мивката не се оттича?

Тогава в действие влизат някои уреди. Ето какво да правите:

Първото място по пътя на водата, което е възможно да се запуши, е цедката

Демонтирайте я и почистете събралата се мръсотия там, най често това са косми

  • Ако все още има вода, използвайте бутало за отпушване на канали, което създава вакуум. Представлява камбановидна гумена чашка с дръжка. Оставяте десетина сантиметра вода в мивката, поставяте чашката в отвора на мястото на демонтираната цедка и натискате с дръжката надолу-нагоре. Образувалият се вакуум трябва да пробие задръстването.
  • С вакуума вероятно ще прочистите сифона. Предназначението му е да съхранява малко количество вода, която спира миризмите от канала. Затова има специфична форма, която е причина за чести запушвания.
  • Ако вакуумът не помогне, сифонът се демонтира, прочиства и отново се поставя. Това изисква определени технически умения. Освен това внимавайте да не счупите някоя плочка или самата мивка.

Запушените мивки обикновено са резултат от натрупани мазнини по тръбата или от отпадъци като храната от измиването на чиниите,кафе и др.

Изсипете вода в запушената мивка и прибавете половин чаена чаша сода за хляб.

 

отпушване на мивка

 

Какво да правим, ако запушването е по-навътре?

Последното възможно място, където може да е запушването, е тръбата след сифона, до общия вертикален щранг. В този случай се използва т.н. „змия“ или „жило“–дълго около 10 м. спираловидно стоманено въже с кука. То се натиква в канала докато не срещне съпротива. След това вкарването продължава с въртеливи движения, като се внимава да не се усуче.