Отпушване на вертикален щранг

Отпушването на вертикален щранг може да се образува от наслагвания на замърсяващи частици или от по-големи неща като изпуснати ролки тоалетна хартия, хигиенни материали и други. За да се установи дали запушването е в тази част от каналите, е необходимо извършване на оглед и диагностика от специалисти.

Вертикални щрангове отвеждат чистата вода нагоре към всеки етаж в многоетажните домове, а други вертикални щрангове връщат отпадните води към уличната канализация. Ако специалистите установят, че запушването не е в дома ви, те ще проверят вертикалните щрангове.

 

Отпушване на вертикален щранг

 

Ако на горен етаж в многоетажен дом бъдат изпуснати отпадъчни частици и предмети

Ако например в горен етаж от многоетажен дом се изхвърлят хигиенни материали – например мокри кърпички или други отпадъци, те могат да заседнат не на етажа, а някъде по-долу. Затова специалистите от Канал Експерт проверяват  постепенно вертикалните участъци от щранговете, за да установят точното място на наслагване на запушването. За оглед на вертикалните щрангове се използват ревизионните отвори. В мазетата се намират ревизионни отвори, които се използват при запушване на вертикални щрангове, за да се вкара спиралата, с която се проверява проходимостта, докато се стигне до мястото на запушване.

Муфите с Т-образна форма, които свързват вертикалните щрангове с хоризонталната канализация на всеки етаж, също са удобни места, в които може да възникне запушване. И те се проверяват, за да се установи дали са проходими, или протичането на водата е затруднено от запушване.

С диагностиката на канала се стига до точното място на запушване и не се налага да се кърти излишно на различни места, за които ще се окаже, че не са запушени.

 

Извършване на отпушването

Обикновено специалистите започват търсенето от долу нагоре, използвайки професионална спирала. Когато се достигне до наслагване, пречещо на протичането на водата, спиралата се сменя с друга с по-голям накрайник. С него се предприема самото разбиване на слоя замърсявания, натрупан в този участък на вертикалния щранг.

 

Диагностиката и отпушването трябва да се извършат бързо

След като забележите, че има проблем с оттичането на водата в жилището ви, не отлагайте. Обадете се на специалистите от Канал Експерт, за да установят къде е то. Понякога трудното оттичане или невъзможността за оттичане се дължат на запушване във вертикалните щрангове. Ако сте демонтирали меката връзка в тоалетната и сте установили, че е проходима, обадете се на специалистите ни за оглед на вертикалните щрангове.

 

Грижете се за недопускане на запушване на канализацията

Грижата за канализацията, включително и за вертикалните щрангове, е важна, за да не се стигне до нужда от отпушване на масивно наслагване на замърсяващи частици и други неща.

Мазнините, изхвърлени в канализацията, полепват по каналните тръби и привличат и други отпадъци. Дори мъничките частици от храна се наслагват и постепенно образуват солиден слой пречещ на оттичането. Изхвърляйте мазнини и остатъци от храни в найлонови торбички заедно с боклука.

Особено важно е да не изхвърляте хигиенни материали в канализацията. Те се разлагат много бавно, а в канализацията запушват лесно тръбите.

 

   При първите признаци на задържане на водата трябва да потърсите специалисти, за да проверят къде е причината за него. Може да се касае за запушване извън дома ви, във вертикален щранг. Не отлагайте, обадете се на Канал Експерт!