Отпушване на вана

Отпушването на вана може да се наложи във всеки дом. Каналът на ваната поема отпадните води заедно с всички замърсявания от поредното къпане. Косми, остатъци от сапун и шампоан, а понякога по невнимание и изпуснати парченца от опаковки, всичко това преминава през сифона на ваната и в тръбата, надолу. Много от тези замърсители полепват по вътрешността на каналната тръба и привличат и новите отпадъци от водата от следващото миене или къпане. А ако миете и домашния любимец, и неговите косми се добавят към наслояването, което бързо или по-бавно се превръща в запушване.

 

Отпушване на вана

 

Признаци, че е започнало запушване

Водата започва да се оттича бавно – това е признак на начало на запушване. Трябва да се вземат мерки, за да не се стигне до пълен застой и невъзможност за оттичане на водата. Тогава ще трябва да се справите със запушването, като потърсите специалистите от Канал Експерт.

Неприятната миризма от сифона на ваната също е признак, че е започнало да се образува запушване.

 

Ако запушването е в начален етап

Ако усетите неприятна миризма от канала на ваната или водата започне да се оттича по-бавно, не чакайте до задълбочаването на проблема. Опитайте се да отпушите с тел или със спирала, ако имате такава у дома. С телта или спиралата ще отлепите част от натрупванията по вътрешността на тръбата, а за да отмиете добре всичко, пуснете след това гореща вода.

Друг начин на отпушване, ако то не е солидно, е с ръчна вакуумна помпа. И при този начин след помпането трябва да промиете с гореща вода.

 

Кой начин е подходящ за различните видове запушване

Все пак всеки от тези по-лесни начини за отпушване на вана е подходящ за различен вид отпушване.

Ръчната вакуумна помпа, с която създавате разлика с налягането в канала посредством вакуума, и така отпадъчните частици се раздвижват, е подходящият уред, ако тези частици са се полепили в началото и са запушили сифона.

 

отпушване с вакум

 

Ако запушването е по-навътре, в самата тръба, е по-добре да използвате спирала. Ако дължината й е по-голяма, можете да проникнете по-навътре в тръбата. Но за отпушване на вана е достатъчна дори по-къса спирала. С приспособлението в предния край на спиралата се разбива слоят от натрупани отпадъчни частици, който препречва пътя на водата.

 

Избягвайте да използвате препарати от магазините

Препаратите за отпушване от магазините съдържат силни химикали. Затова има риск от повреждане на тръбите. Ако не спазите начина на прилагане на препарата, описан върху опаковката, може да се получи проблем. Затова първо прочетете внимателно инструкциите, преди да започнете отпушването, ако все пак сте решили да пробвате с препарат от магазина.

Друг проблем, който възниква при използването на препарати за отпушване, е получаването на сапунени маси вследствие на реагирането на препарата с отпадъчните материали. Тогава вместо да постигнете отпушване, запушването ще стане по-солидно и ще трябва да разчитате само на фирма за отпушване на канали, тъй като такова запушване се отстранява само с професионално оборудване.

За да не поемате риск с използване на препарати, по-добре още при първите признаци на запушване на ваната ви позвънете на Канал Експерт. А можете да опитате да отстраните запушването само с гореща вода. Това ще помогне при начално запушване.

Запушена вана? Пробвайте да я отпушите, ако водата все пак се оттича, макар и бавно. Ако няма оттичане, бързо повикайте специалисти за отпушване на вани и канали.