Професионално отпушване на канали

Запушването на канала на мивката или в банята, частично или пълно, е много неприятно неудобство, тъй като забавя оттичането на водата.
Запушването на канала било на мивката в банята или на пода докато се миете или къпете, може да ви създаде много неприятно неудобство. Запушената канализация може да стане фактор за неприятна миризма, наводнения или корозия на тръбопровода, както и за непостоянно налягане на водата по тръбите до вашите помещения. Ако запушването се окаже сериозно може да се наложи да се обърнете към услугите на ВиК специалистите към фирмите за отпушване на канали. Преди това обаче може да опитате сами няколко начина, които може да използвате и превантивно.
Машинно отпушване на канали

Отпушване на канали с бутало

Може да се каже, че това е един от най-надеждните начини за отпушване когато става дума за битови проблеми от такъв характер. Този метод е ефикасен за отпушването на мивки и тоалетни. Поставете буталото и покрийте с него отвора на мивката след което започнете енергично да го движите нагоре и надолу. Това ще предизвика налягане на водата и по този начин ще отпуши канала.

Спиралите са част от оборудването на машините за отпушване на канали и тръби. Заключващата система с която са снабдени спиралите една към друга придават по-голяма сигурност при работата с тях. Намотката на пружината осигурява безпроблемно преминаване по каналите и тръбите поради голямата гъвкавост като заедно с това предпазват каналите от наранявания.

Всеки един опит от наша страна да отпушим канала с подръчни средства води до реален риск да нараним неговата цялост. Това може да доведе до по-чести запушвания в бъдеще. Съветът ми е да се обърнете към специалист с необходимата професионална техника. Първо го попитайте с каква техника разполага, защото има пряка зависимост между сечението на канала и големината на каналопочистващата машина. Ако имате възможност за избор изберете варианта от бус с вода под високо налягане. Каналопочистващите машини са по подходящи за централната градска част и по трудно достъпни обекти. В повечето случаи каналопочистващите машини са комбинирани което им дава възможност да работят и под вакуум когато са дислоцирани на камион, защото при камионите налягането е 340-500 литра вода в минута, което им дава възможност за почистване на каналите от твърдите отлагания.

Имайте в предвид, че не всеки канал може да се отпуши с вода под високо налягане. Много зависи от конкретните условия. Действието на този тип машини е, че в канала се вкарва пружината която се задейства от електродвигател и се получава въртеливо движение пружината навлиза в канала и го отпушва. Има възможност в началото на пружината да се поставят различни накрайници в зависимост от самото запушване на канала. Докато пружините се въртят те навлизат в канала и разбиват всички отлагания, което води до самото отпушване. Този вид машини се използват най-вече за отпушването на мивки, вани, тоалетни, подови сифони и др. Ползват се за отпушването и на вертикални канали и връзките към тях, също и за канализационни отклонения към тоалетните. В по-редки случаи се използват за хоризонтални сградни отклонения.

Всички познаваме предупредителните знаци за запушен канал. Водата в мивката се оттича по-бавно от нормалното. Забелязваме локва вода, която се образува в краката ни докато се къпем под душа. Това са първите признаци на запушен канал. Това е нещо, с което трябва бързо да се справим, ако не искаме да си имаме спукана тръба или неизползваема баня.

На всички нас са ни познати предупредителните знаци за запушен канал. Например водата в мивката се оттича бавно, на пода до сифона се е образувала локва с вода, носи се неприятна миризма. Всички тези признаци означават, че може би си имаме работа със запушен канал. И идва момент, в който каналът вече е напълно запушен. Това е нещо, което не търпи отлагане и изисква бързо да се справим с проблема, ако не искаме да си имаме спукана тръба или неизползваема баня.