От какво най-често се запушва канала

Запушен канал – само споменаването този проблем веднага предизвиква неприятни асоциации. Не можете да използвате мивката, тоалетната или душ кабината. Неизбежно е тръбите на канализацията ви да се замърсяват с всяко миене или къпане. Но е важно да вземате колкото може повече мерки за предотвратяване на запушвания. Освен цедките на сифоните и неизхвърлянето на санитарни материали можете да вземете и други мерки, след като прочетете описанието на най-честите причинители на запушвания по-долу. С него искаме да ви помогнем да предотвратите запушване във вашата кухня или баня.

 

от какво се запушва канала

 

Причинител номер 1 – мазнини

Никога не изхвърляйте дори малко количество мазнини в канала. Изсипете при общия боклук, в торбичка, която да изхвърлите в контейнера, или събирайте, за да ги предадете на някой, който прави сапуни.

Мазнините, независимо дали са растителни или животински, не се разтварят във водата. Животинските мазнини лесно се втвърдяват и полепват по вътрешността на канала. Те привличат и растителни мазнини. Цялата тази лепкава маса задържа и всякакви дребни отпадъчета от продукти. Така лека полека се стига до масивен слой отпадъци, който пречи на оттичането на водата и се налага да извикате фирма за отпушване и ремонт на канали.

 

запушване на канал причини

 

Причинител номер 2 – изсипване на големи остатъци в тоалетната чиния

Развалените продукти трябва да се изхвърлят, но не в тоалетната чиния, защото могат да заседнат още в нея или малко след това и да се получи запушване. Яденето от онзи ден или парче развален хранителен продукт трябва да попаднат в кофата за боклук, колкото и да се изкушавате да ги изхвърлите набързо в тоалетната и да пуснете водата.

 

Причинител номер 3 – повреди в стари канализационни тръби

Ако канализацията ви е стара, тръбите могат да се пукнат, металните тръби корозират, може да се отчупят парченца, които да започнат да се натрупват като начало на запушване. По-бързо или по-бавно ще се стигне и до такава степен на запушване, когато ще трябва да поръчате отпушване на канализация.

 

повреди в стари канализационни тръби

 

Проблемите с оттичането могат да се дължат и на запушване или повреда в канализацията извън дома

  • Отпадъци в улична шахта

Когато водата в дома ви започне да се връща, а ако живеете в блок, този проблем се появи и в другите апартаменти, това означава запушване на улична шахта. Първо трябва да се извикат специалисти, които да установят дали има такова запушване, да изпомпят водата, а след това да почистят шахтата от отпадъците.

  • Проблеми във външната канализация

Запушването може да се дължи на някакви повреди или проникване на чужди тела в каналите. Поради разместване на земните маси или строителни работи могат да се разместят тръби, да се пукне участък от тръба, да проникнат строителни отпадъци или корени на дървета. Установяването на точната причина може да се извърши само от специалисти. Затова при запушване се обадете на Канал Експерт.

 

ремонт на улична канализация

 

От вас зависи да не изхвърляте мазнини, хигиенни материали и големи остатъци от ястия и хранителни продукти в канализацията. Ако имате стари канализационни тръби, поръчайте смяната им с нови от Канал Експерт. Ние сме на разположение и за отстраняване на запушвания в улични шахти и за ремонти на участъци от канализацията около дома ви.