Как да отпушим канала у дома

Как да отпушим канала у дома?

За отпушването на канала у дома повечето от нещата са ни подръка. Това са оцет и сода за хляб. Ако пък ви е свършила содата за хляб или оцета то може да изтичате до най-близкия магазин и да си ги купите.

 

Как да отпушим канала у дома

 

Оцет и сода за хляб

Както добре знаем тези два продукта са напълно безвредни при почистването, но също така са крайно необходими в домакинската работа. Изсипете половин чаша сода директно в запушения канал, след което добавете половин чаша винен оцет върху нея. Изчакайте да подейства около половин час. След като сте изчакали сипете в канала 2-3литра вряла вода и пуснете кранчето на топлата вода да потече известно време ако има остатъци да ги отмие.

Веро и лимонов сок

Друг успешен метод за отпушването на канала е верото, което се справя много добре поради хлъзгавата си текстура. Това помага за премахването на натрупалата се мазнина по тръбите на канала. Разтваря се един литър веро в три, четири литра вряла вода, добавя се сока от два лимона и получения разтвор се изсипва директно в канала. Оставя се да действа една нощ и на сутринта изплакваме със два-три литра гореща вода.

Кока-Кола

Да, това е малко странен метод но въпреки всичко в повечето случаи дава резултат.Купете два литра кока-кола от магазина и я изсипете в канала. Изчакайте няколко часа, стоплете 3-4 литра вода и залейте канала.

Как превантивно да си почистваме каналите

Може да сте сигурни че изброените начини до сега не само ще отпушат канала, но и ще го дезинфекцират и ще изгонят лошите миризми. Препоръчително е каналите превантивно да се почистват на 1-2 седмици, за да се избегне евентуалното им запушване. Може да се използва и утайка от кафе за да предотврати натрупването на отпадъци по тръбите. Изсипва се една шепа от утайката и след това, след което се пуска силна струя вряла вода. Освен че каналът ви ще бъде чист то няма да има и лоша миризма.