Как да отпушим запушен канал

Всеки от нас е имал проблем с отпушване на запушени канали.

 

Как да отпушим запушен канал

Всеки от нас е имал проблем с отпушване на запушени канали.

За отпушването на мивката, ваната, душ кабината, WC тоалетната и др. често се използват някои химически средства, без да знаем, че има и друг по-лесен и супер начин.

Как да успеем да отпушим канала без да се налага да използваме многобройните продукти на пазара, които могат да бъдат опасни за кожата и здравето ни? С тях трябва да внимаваме първо да не се докоснат до кожата ни, и второ – да не вдишваме изпаренията от тях.

За запушения канал ще ви бъдат необходими само обикновена сода и лимонтузу, или обикновен оцет.
Налейте в „запушеното място“ половин чаша смес от 1:1 лимонтузу и сода бикарбонат.
След което бавно изсипете топла вода, около една чаша.
Скоро ще забележите химическата реакция между содата и лимонената киселина и то във вид на пяна.
Сместта ще почисти мръсотията и бактериите, което ще спомогне за предотвратяването на разпространението на неприятни миризми. Изчакайте около двайсетина минути и залейте с гореща вода да измиете хубаво канала. Ако процедурата не е успешна от първия път може да повторите.
Процедурата мое да се повторите няколко пъти, ако запушването е по-сериозно от очакваното.

Препаратите за отпушване на канали, които са в сухо състояние се разтварят в хладка вода и тогава се изсипват в канала. Действително изсипан прапарат в канализацията в сухо състояние кристализира и се втвърдява, става твърдо като бетон. Има известен начин да успеете да го премахнете без ненужно къртене, но ще ви се наложи да покажете търпение – и да го обработите с гореща вода / от 60 до 80градуса/. Ако можете да вкарате маркуч до запушения участък и да пуснете вряла вода по него да облива препарата и така лека полека ще го разтвори и премахне.

Ако отпушването на канала не проработи с подръчни средства следват следните действия свързани с осигуряване на оттичане, обследване и видео дигностика на канал.

ПРОФИЛАКТИКА НА КАНАЛИ. ЗАЩО СЕ НАЛАГА ДА СЕ ПРАВИ ПРОФИЛАКТИКА НА КАНАЛИТЕ?

В следствие на експлоатацията, заедно с отходните води в канализационната мрежа попадат пясък, чакъл, шума, клони, битови отпадъци, косми, дамски превръзки, тоалетна хартия, парцали, памук, мазнини и много други. По стените на канализационната тръба се образуват налепи от мазнини. Всичко това води до чести и неприятни запушвания.

Важното нещо, което трябва да запомните е, че е нужна профилактика на каналите. Препоръчително е на 2-3 седмици да ги почиствате. Лесно можете да използвате утайката от кафето например, за да предотвратите натрупването на нежеланите микроби и отпадъчни продукти. Може да изсипете една малка шепа от утайката от кафе и след това пуснете по-силна горореща струя с вода. Това ще спомогне да се сдобиете с чист канал, но и ще помогне за да неутрализирате лошата миризма.