Запушване на канала с косми

Космите са сред най-честите виновници за запушвания. Те падат при сресване и при миене, леки са и лесно могат да попаднат в каналите. За да не се допусне това, падналите в мивката или на пода в банята, в душ кабината или ваната косми и козина от домашен любимец трябва да се събират веднага и да се изхвърлят. Но ако все пак децата са се мили и сресвали, без да обират космите, или членове на семейството в бързината не са махнали космите при тези дейности, рано или късно натрупаното количество косми е достатъчно, за да причини запушване. Обърнете се към Канал Експерт за отпушване на канали, задръстени с косми.

 

Запушване на канала с косми

 

Най-добрият вариант е да потърсите специализирана помощ за отпушване на канализацията. А ако смятате, че запушването още не е толкова сериозно, можете да пробвате следните начини. Препоръчваме ви механично отпушване, без използване на препарати, действащи на основата на силни химикали. Агресивните препарати могат да повредят каналите, а крият и риск за здравето на използващите.

За механично отпушване трябва да имате у дома ръчна вакуум помпа и спирала. Можете да ги намерите в магазините. Когато са ви под ръка, при първите признаци на бавно оттичане, след като например в почивния ден всички са мили косите си, можете да вземете мерки с опити за отпушване с тези уреди.

 

Първи начин – с ръчна вакуум помпа

За малки натрупвания, пречещи на оттичането, е достатъчно използването на ръчна вакуум помпа. Поставете я върху отвора на канала и натиснете с ръчката, за да може да се създаде вакуум и да се раздвижат натрупванията. Помпанията трябва да са с резки и силни движения, за да може да се постигне раздвижване на слоя от косми.

 

Втори начин – със спирала за отпушване

Спиралата за отпушване се вкарва в отвора на канала и се достига до натрупването. Трябва да го закачите, за да можете да извадите космите. Ако нямате спирала, можете да използвате тел. Можете да приспособите и телена закачалка, за да достигнете до натрупването от косми и да започнете да ги изваждате, с въртеливи движения напред и назад.

Ако не можете да извадите натрупаните косми, но сте нарушили целостта на натрупването и спиралата по-лесно преминава нататък, пробвайте да промиете с голямо количество вода, за да може тя да отнесе космите нататък.

 

Трети начин – с прахосмукачка с обратно издухване

Ако имате такава прахосмукачка у дома, прикрепете маркуча към гумената част на вакуум помпата. Включете прахосмукачката, за да може въздушната струя да влиза в канала и да раздвижи натрупаните косми.

 

Четвърти начин – с използване на домашни средства за разграждане на космите

Отново ще напомним, че силни препарати от магазините могат да повредят тръбите.

За да подготвите за отпушване с продукти, които има във всеки дом, първо изсипете голямо количество гореща вода в канала. Вижте колко бързо се оттича тя. Ако има някакво оттичане, можете да пробвате този начин. Ако няма оттичане или е много бавно, разчитайте на услугите на фирма за отпушване на канали.

Първата смес, която е подходяща за да разградите космите, се приготвя от вода, сода бикарбонат и сол в съотношение 2:2:1. Смесете ги и изсипете в канала. След 10-15 минути използвайте вакуум помпа, за да раздвижите остатъците от натрупването.

След отпушване трябва да промиете обилно канала с вода.

Втората смес, която е подходяща за разграждане на натрупани в канала косми, се състои от чаена чаша сода бикарбонат и чаена чаша оцет. Първо изсипете содата, а след това оцета. Закрийте канала, докато протече реакцията между двата продукта. След около 20 минути изсипете гореща вода, за да отмиете остатъците.

Тези начини са подходящи само при леки натрупвания от косми. За натрупвания на големи количества косми и козина от домашния любимец не рискувайте с опити, свържете се с нас, за да предложим машинно отпушване на канализацията.