Видове запушвания на канализацията и как да подходим към всеки вид запушване

За съжаление запушванията са чести проблеми, пред които се изправят живеещите в апартаменти и къщи, както и в служебни сгради. Причините за запушванията на канала могат да се дължат на проблеми в тръбите или на неправилен наклон на външните тръби, а много често неоттичането или много бавното оттичане на водата в сифона се дължи на наслоени замърсявания в тръбите.

 

Видове запушвания на канализацията

 

При първите признаци на проблем

Във всички случаи, още когато усетите неприятна миризма от канала или водата започне да се оттича по-бавно, първо можете да пробвате да прочистите с обилно промиване, най-добре с гореща вода. Още по-добре е да изсипете голямо количество сода, поне половин чаша, в сифона, а след това да залеете с оцет и да изчакате да протече реакцията между тези продукти. Тя разяжда и наслоените замърсявания по вътрешността на тръбите. Ако запушването не е много навътре в канализацията и ако е начално, ще успеете да се справите без намесата на специалисти.

 

Ако запушването е вече масивно или ако се дължи на проблеми с канализационните тръби

Ако запушването се е натрупало с голям обем наслоявания, или ако причината за него са дефекти – стари тръби или неправилно положени външни тръби, справянето с него е по силите само на специалисти.

Обадете се на Канал Експерт и ние ще направим оглед, за да установим къде точно е запушването и в каква степен е то. След това ще предприемем отпушване с професионални уреди и методи.

 

Ако тръбите са стари

Старите метални и каменинови тръби имат грапава вътрешна повърхност. Металните тръби кородират с течение на времето и грапавата повърхност лесно задържа всякакви отпадъци от храна, мазнини и други частици в отпадните води. От окисляването и образуването на ръжда, както и от отлагането на варовик по вътрешността на металните тръби диаметърът им се стеснява и оттичането на водата се забавя. Това е така нареченото минерално запушване.

Ако запушването се дължи на тези причини, съветваме ви да поръчате смяна на тръбите с нови PVC тръби. В противен случай скоро ще трябва да ни се обадите да отстраним ново запушване.

Новите PVC тръби имат гладка повърхност – и отвън, и отвътре. Материалът е с по-голяма устойчивост и дълготрайност от материалите на старите видове тръби.

 

Оперативно запушване – образува се поради изхвърляне на отпадъци в канала

С ремонт и поставяне на нови тръби ще си спестите чести нови запушвания, разбира се, ако и вие се грижите да не изхвърляте отпадъци и остатъци от храна в канала. Колкото и малки да са тези отпадъци, например малки количества остатък от ядене или мазнина, те могат да заседнат на подходящо място и да започнат да привличат други отпадъци. Така се стига до запушване, което специалистите наричат оперативно запушване. За разбиването му нашите специалисти използват професионални спирали и след разбиването на запушващата маса промиват обилно канала, за постигане на пълно почистване.

 

Проблеми поради неправилен монтаж на тръбите от външната канализация

При запушвания поради грешки при полагането на тръбите, особено при недостатъчен наклон, говорим за технологично запушване. Трябва да се коригират грешките, което се постига с ремонт от специалистите от Канал Експерт. След монтажа на тръбите в дадения участък, в който е допусната грешката, и след полагането на тръбите под достатъчно голям наклон, оттичането вече ще е нормално и безпроблемно.

Независимо какъв вид запушване се е получило в дома ви, дори да смятате, че е леко и можете да го отстраните сами, по-добре се обадете на Канал Експерт. Нашите специалисти ще направят оглед и точна диагностика, което не е по силите на неспециалисти. Ние ще отстраним запушването и ще ви посъветваме дали е необходим ремонт и смяна на тръбите.