4 съвета за отпушването на тоалетната чиния

Запушената тоалетна чиния е не само неудобство. Това е проблем, който ви лишава от възможността да използвате тоалетната и е еднакво сериозен за всички в семейството.

 

отпушването на тоалетната чиния

 

Най-честите причини за запушване

Запушването може да се получи както ако по невнимание изпуснете руло тоалетна хартия, парцал за чистене, изхвърлите набързо хигиенни материали, или детето изпусне някаква играчка.

Ако имате котка и използвате гранули за тоалетната й, не изхвърляйте отпадъците от тях в тоалетната чиния и изобщо в канализацията. Гранулите за котешка тоалетна се правят от глина, която, попаднала в канализацията, направо циментира съответната част от тръбата и трябва да се разбие наслагването, за да се възстанови проходимостта.

 

Как можете да проверите дали е запушена тоалетната чиния

Отворете крана на мивката в банята и в кухнята. Ако водата се оттича нормално и в двете мивки, значи запушването със сигурност е в тоалетната чиния.

Но в никакъв случай не пробвайте дали водата в тоалетната чиния се оттече, като пуснете вода от казанчето. Ако няма оттичане, нивото ще се вдигне и ще прелее извън тоалетната чиния.

Каквато и да е причината за запушването, най-разумно е да се обадите на специалистите от Канал Експерт. Ние проверяваме пропускливостта на канала и дали нещо е заседнало в меката връзка или в частта от тръбите в жилището. Отстраняваме запушванията на тоалетната по механичен начин. А ако запушването е още начално, с малко повече събрана тоалетна хартия, можете да пробвате и някои начини за отпушване, които ще опишем по-долу.

 

Отпушване на тоалетната с гореща вода

Ако натрупаното запушване е малко и се състои от разтворими отпадъчни маси, можете да го ротстраните с гореща вода. Количеството, което трябва да изсипете, е около една кофа. Но трябва да сте сигурни, че фаянсът на чинията ще издържи и няма да се напука. Затова изсипете първо малко количество вода, за да затоплите фаянса, а не цялото количество наведнъж. Не е необходимо водата да е кипяща, просто трябва да е гореща.

След това изчакайте няколко минути и пуснете вода от казанчето. Ако сте успели да отпушите, тя трябва да се оттече без проблеми.

 

 Отпушване на тоалетна с гореща вода

 

Отпушване на тоалетната със сода бикарбонат

Това е много полезен в домакинството продукт. Можете да го използвате и за проблема, който разглеждаме.

Единият начин за отпушване със сода е да разтворите половин пакетче в кофа с гореща вода. Содата има основен характер и ще разбие органичните отпадъци, образували запушването.

Има и друг начин. Първо изсипете половин пакетче сода в чинията, а след това и чаена чаша оцет. Реакцията, която протича между тези продукти, може да разбие и по-големи запушвания. След като изчакате да протече реакцията, пуснете водата от казанчето, за да промиете.

 

Отпушване със сода бикарбонат

 

Отпушване на тоалетната чиния с ръчна вакуумна помпа

Ако сте предвидливи и имате у дома такава помпа, тя също може да се използва за премахване на малки запушвания на тоалетната чиния. Чрез създаването на вакуум водата се раздвижва и така се разбива наслагването от отпадъчна маса.

Можете да си направите нещо подобно на такава помпа, като използвате бутилка с обем 1,5 или 2 литра. Изрежете дъното и закрепете бутилката към дръжка, например дръжка на стирка.

 

Отпушване на тоалетната чиния с ръчна вакуумна помпа

 

Отпушване на канала със спирала

В магазините продават и спирали за отпушване на канали. Те могат да достигнат доста навътре, въпреки че не са с такава дължина и с такова разнообразие на накрайници, каквито използваме ние за отпушване на канали и отпушване на тоалетни.

Държейки спиралата за дръжката, вкарайте другия край в тоалетната чиния. Така можете да уловите и извадите по-голям предмет, ако той е попаднал в канала и пречи на оттичането. След изваждането на отпадъците пуснете водата от казанчето, за да промиете.

Ако тепърва искате да си купите спирала за канали, тя трябва да е с дължина най-малко метър и половина.

 

спирала за отпушване на тоалетна

Не ви съветваме да използвате препарати за отпушване, защото химикалите в тях могат да повредят тръбите. При такъв проблем, неоттичане на водата в тоалетната, най-добре се обадете веднага на Канал Експерт за отпушване на тоалетна чиния.