Тоалетната връща вода – причини и съвети за отпушване

Една от най-неприятните ситуации, с които може да се сблъска всеки от нас, е да открие, че тоалетната му връща вода. Вода, препълващат тоалетната, не само е неприятна за очите и носа, но също така може да причини сериозни щети на вашия дом и да доведе до големи разходи за ремонти.

Има няколко възможни причини за този проблем, и в тази статия ще разгледаме как можете да идентифицирате и решите проблема с водата, излизаща от тоалетната. Ще ви предоставим съвети и методи за отстраняване на запушването, както и това как да предотвратите бъдещи проблеми с тоалетната си.

 

Тоалетна връща вода

 

От къде идва проблема с връщането на вода в тоалетната

Най-честата причина за връщането на вода от тоалетната чиния е запушването на канала. Една от причините може да бъде изхвърлянето на огромно количество тоалетна хартия, която се слепва и образува тапа. Друга причина е попадането на текстилни или хигиенни материали в тоалетната чиния, детски играчки или строителни отпадъци. В някои случаи затапването може да стане веднага, а в други с течение на времето, материалите (косми, сапуни, превръзки, тампони и др.) се натрупват и стават гъста маса, която блокира преминаването на водата.

За да установите дали имате запушени тръби или сифони, трябва да обърнете внимание на следните признаци:

 • Тоалетната се пълни бавно след изтичането;
 • Водата в тоалетната често се надига, но не се изтича или се изтича много бавно;
 • Водата в тоалетната се поддържа на ниско ниво;
 • Чувствате необичайни звуци от тоалетната при оттичане на водата.

 

Ръчни инструменти за отпушване на канали

От магазинната мрежа може да си закупите следните ръчни инструменти, които могат за бъдат полезни при малки блокажи в тоалетната чиния:

 • Жило или тел за отпушване на канал

Това са специално проектирани инструменти за отпушване на канал на тоалетна. Имат манивела за въртене, която осигурява движение напред и назад. Завършват със спираловиден накрайник, предназначен да улови и извади натрупаните материали, причинили задръстването. Тези инструменти са ефективни за по-малки запушвания.

 • Ръчна вакуум помпа за отпушване на канали

Тези ръчни помпи са с двойно действие – на засмукване и отблъскване на препятствията. Те са по-големи от обикновените гумени вендузи и са по-подходящи за отпушване на тоалетни, когато няма сериозен проблем.

 

Смес от сода и оцет за премахване на блокажи

Един от най-популярните домашни методи за отпушване на тоалетната е чрез смесване на сода и оцет. Ето как да го направите:

 1. Напълнете резервоара на тоалетната с вода до половина.
 2. Изсипете около половин чаша сода в тоалетната.
 3. Добавете около половин чаша оцет.
 4. Оставете сместа да реагира в тоалетната в продължение на 30 минути.
 5. След като изчакате, излейте вода в тоалетната.
 6. Повторете процеса, ако е необходимо.

 

Използване на сол и вряща вода за отпушване на тоалетна

Този метод изисква използването на сол и вряща вода. Ето как да го приложите:

 1. Изсипете около половин чаша сол в тоалетната.
 2. Пригответе вряща вода и я изсипете в тоалетната от височина.
 3. Оставете сместа да действа в тоалетната за около 5-10 минути.
 4. След това, излейте вода в тоалетната и проверете дали проблемът е отстранен.

 

Професионални услуги и кога да ги потърсите

В случай че по-горните методи не успеят да отстрани проблема с тоалетната ви, може да е необходимо да потърсите професионална помощ. Професионалистите са оборудвани с специални инструменти и знания, които могат да решат дори най-трудните проблеми с тоалетната. Също така, ако сте неопитни или не се чувствате уверени във вашия умения, е по-добре да се обърнете към професионалисти, за да избегнете повече щети или проблеми.

Ние от Канал Експерт отпушваме тоалетни с машини със спирали, които разполагат с дълъг накрайник и мощен мотор. С помощта на този професионален инструмент може да се проникне и достигне до най-трудния участък в канала и да се разбие и освободи блокажа.

 

Предотвратяване на бъдещи проблеми

Една от най-добрите стратегии за предотвратяване на бъдещи проблеми с тоалетната е редовната поддръжка. Ето няколко стъпки, които можете да предприемете:

 • Проверявайте редовно за потенциални проблеми като течове, напукани уплътнения или други дефекти.
 • Почиствайте тоалетната редовно. Използвайте безвредни почистващи средства, за да премахнете отлаганията и сапуна от чинията, канала и сифона.
 • Ако имате домашни любимци с дълга козина, внимавайте да не изхвърляте в тоалетната косми.
 • Не изхвърляйте остатъците от котешката тоалетна в тоалетната чиния, защото те абсорбират водата и набъбват, което може да доведе до блокаж.
 • Затваряйте капака на тоалетната чиния, за да не попадат вътре случайно паднали предмети или изпуснати по невнимание.
 • Не използвайте прекалено много тоалетна хартия, тъй като тя може да се натрупа и да създаде запушвания. Използвайте разумно количество, което да изплакнете без проблеми.
 • Избягвайте да изхвърляте предмети като хартия, влажни кърпи, химикали и пластмасови материали в тоалетната, тъй като те могат да създадат проблеми със запушвания.
 • Консултирайте се с професионалисти и при необходимост правете профилактична поддръжка.

 

Какво да правите, ако проблемът се повтори

Ако проблемът с тоалетната се повтори, използвайте методите, описани в тази статия, за да отстрани проблема. Понякога запушванията могат да се повторят и да бъдат успешно разрешени със същите техники.

Ако забележите, че проблемът става по-сложен, свържете се със специалист в областта на канализационните услуги.

След като проблемът бъде отстранен, продължете с предприемането на предпазни мерки за поддръжка на тоалетната, за да предотвратите бъдещи проблеми и запушвания.

Профилактиката е също толкова важна, колкото и отстраняването на проблемите. Редовната поддръжка на тоалетната и бързата реакция при забелязване на проблеми са нещо, което може да предпази всяко домакинство от неудобства и разходи.