Кои са най-честите причини за запушване на канализацията

Малко неща са по-неприятни от бавно оттичаща се мивка или наводнен под от канализацията. Запушването на канализацията е често срещан проблем, който може да доведе до редица главоболия – от неприятни миризми и развъждане на бактерии, до скъпи ремонти.

Добрата новина е, че в много случаи запушването може да се предотврати с познаване на най-честите му причинители. Разбирането какво не бива да попада в канала, както и правилната поддръжка на канализационната система, могат да ви спестят много неприятности и да гарантират, че отпадните води се отвеждат безпроблемно.

 

причини за запушване на канализацията

 

Коварните виновници за запушена канализация

Въпреки че канализацията е проектирана да отвежда отпадни води, някои навици и предмети могат да я затруднят значително, водещи до неприятни запушвания. Ето кои са едни от най-честите виновници:

 1. Коса и косми: Един от най-големите врагове на канализацията, особено в банята. Косата се събира постепенно и образува плътен филтър, който задържа други частици.
 2. Мазнини и олио: Изливането на мазнини и олио в канала е често срещана грешка. При охлаждане, те се втвърдяват по стените на тръбите и затрудняват оттичането.
 3. Сапун: Въпреки че е предназначен за почистване, някои видове сапун, особено тези с високо съдържание на мазнини, могат да се натрупат по тръбите и да създадат проблеми.
 4. Хранителни отпадъци: Дори и да имате инсталирана мелачка за отпадъци, не е препоръчително да изхвърляте големи количества хранителни остатъци в канала. Особено проблемни са оризът, пастата, яйчните черупки.
 5. Хигиенни продукти: Дамски превръзки, влажни кърпички, памучни тампони и други хигиенни продукти не се разграждат във вода и категорично не бива да се изхвърлят в тоалетната.
 6. Детски играчки, бижута: Малки предмети, попаднали случайно в канала, могат да създадат сериозни блокажи.
 7. Строителни материали: При ремонтни дейности е важно да се внимава пясък, цимент или други строителни материали да не попаднат в канализацията.
 8. Корени на дървета: В по-редки случаи, корените на дърветата могат да проникнат в канализационните тръби, причинявайки сериозни щети.

Трябва обаче да отбележим, че някои от тези проблеми могат да бъдат избегнати с профилактични мерки и грижа за канализационната система.

 

Как да предотвратим запушването на каналите

Запушването на канал е проблем, който може да бъде избегнат с няколко лесни стъпки, които ние може да предложим, изхождайки от нашия дългогодишен опит в отпушването и поддръжката на канализационните системи:

 • Инвестирайте в сита за мивка и вана

Тези евтини, но ефективни помощници улавят коса, хранителни остатъци и други частици, преди да попаднат в канала. Почиствайте ги редовно.

 • Изхвърляйте мазнините правилно

Оставете мазнините и олиото да се охладят и ги изхвърлете в кошчето за боклук.

 • Внимавайте какво пускате в тоалетната

Тоалетната не е кошче за боклук! Изхвърляйте хигиенни продукти, влажни кърпички, памучни тампони и други подобни в кошчето.

 • Редовно почистване с гореща вода

Веднъж седмично пускайте гореща вода в канала за няколко минути, за да отстраните натрупаните мазнини.

 • Използвайте сода за хляб и оцет

Смес от сода за хляб и оцет е ефикасен и екологичен начин за почистване и освежаване на канализацията.

 • Периодична профилактика

Ние от Канал Експерт препоръчваме поне веднъж годишно да се прави профилактично почистване на канализацията от специализирана фирма.

Бъдете бдителни!Следете за бавно оттичане на водата и други признаци за запушване и вземете мерки навреме. С правилните навици и редовна поддръжка, можете да се радвате на чиста и безпроблемна канализационна система в дома си. Не забравяйте, че профилактиката е ключът към чиста и здравословна жилищна среда.