Защо вашата тоалетна продължава да се запушва – причини и решения

В София, ВиК специалистите на Канал експерт често получават обаждания от клиенти, които се оплакват от запушени тоалетни. Когато една  тоалетна  продължава да се запушва, има няколко потенциални причини за този проблем.

Ето защо с тази статия ще се опитаме да обобщим вероятните източници на проблеми с  тоалетната чиния и да ви дадем ценни решения, които не само ще преодолеят настоящите трудности, но и ще ви предпазят от бъдещи неудобства в дома ви.

 

запушена тоалетна

 

Какви са признаците за запушена тоалетна

Вашата тоалетна може да бъде запушена, ако:

  • Водата се оттича бавно или изобщо не се оттича
  • Излизат мехури от водата в тоалетната
  • Водата се връща обратно в тоалетната
  • Излъчва неприятна миризма

 

Най-честите причини за запушване на тоалетната

Когато вашата тоалетна се запушва редовно, това може да бъде признак за различни проблеми във вашата водопроводна система. В нашата практика сме установили, че най-честите причини за този неприятен проблем могат да бъдат следните:

  • По-стар модел тоалетна с нисък поток

Някои по-стари модели тоалетни с нисък поток на вода не са предназначени за ефективно отнасяне с по-големи количества отпадъци. Моделите на тоалетни с ограничен дебит, произведени около средата на 90-те години на миналия век, често се характеризират със склонност към проблеми с запушване. Слабото промивно налягане оставя материал след себе си, което води до постоянни запушвания. Обновяването на тоалетната може да бъде решение, което ще подобри производителността й.

  • Изхвърляне на неподходящи елементи

Изхвърлянето на неща, които не трябва да попадат в тоалетната, като хартии, кърпи или други обекти, може да предизвика блокажи. Важно е да се избягва изхвърлянето на неподходящи материали в тоалетната.

  • Прекомерна употреба на тоалетна хартия

Използването на прекалено много тоалетна хартия на един път може да създаде блокажи в тръбите. Препоръчително е да се използва умерено количество и да се пуска водата по често, за да не се натрупва хартията.

  • Запушен сифон на тоалетната

Мнозина знаят за съществуването на P-сифона при мивката, но знаете ли, че и вашата тоалетна разполага със собствен сифон? За разлика от P-сифона, сифонът на тоалетната има S-образна форма и се намира между тоалетната чиния и дренажната линия. Точно като P-сифона при мивката, сифонът на тоалетната е предназначен да задържа предмети и да им пречи да достигнат до дренажната линия, предотвратявайки евентуални проблеми с запушване.

Сифонът, който задържа вода в тоалетната, може да бъде запушен с отпадъци и предизвика блокажи. Редовното почистване и поддръжка на сифона е важно за предотвратяване на проблеми.

Ако проблемът продължава, е възможно да имате нужда от професионална помощ за почистване на канализацията.

  • Блокиран вентилационен отвор

Вероятно не сте наясно, че тоалетната във вашия дом е свързана с вентилационен отвор. Той има ролята да позволява на свеж въздух да влезе във водопроводната система на вашия дом, увеличавайки налягането при промиване.

Когато вентилационният отвор на тоалетната е блокиран, тоалетната губи налягането, необходимо за правилното функциониране при промиване. Следователно, при недостатъчно налягане, тоалетната започва да се запушва по-често, което превръща запушванията в постоянен проблем.

Освен това, блокираният вентилационен отвор на тоалетната може да предизвика други битови неудобства, като бълбукане от тоалетната, забавено оттичане на водата в целия дом и неприятни миризми от канализацията във вътрешното пространство на жилището.

  • Запушена Канализация

Някои от запушванията, с които може да се сблъскате, не се ограничават само до отделни сифони или дренажни линии – те могат да бъдат свързани с главната канализационна линия на вашия дом. Тези блокажи предизвикват проблеми с оттичането на водата в цялата сграда и обикновено не могат да бъдат отстранени самостоятелно.

Понякога  канализацията може да се повреди и от външни фактори като проникване на корени от дървета, разместване на земни пластове, слягане на земята, прекъсвания на канализационни тръби и други пробиви. Тези външни влияния оказват сериозно въздействие върху дренажната система и способността й да ефективно изхвърля отпадъчните води.

Решението в този случай обикновено изисква професионален ремонт на канализационната система, за да се възстанови нормалната функционалност и да се предотвратят постоянните проблеми със запушванията.

Когато се сблъскате с редовни запушвания на тоалетната, е важно да изследвате причините и да предприемете необходимите мерки за решаване на проблема. В случай на по-сложни ситуации, нашият екип от професионалисти е на ваше разположение, готови да предоставят ефективни и бързи решения.