Как да отпушим мивка без да използваме химикали

Отпушването на мивка е необходимо, когато тръбите са блокирани и водата не може да оттече свободно. Това може да се дължи на натрупване на хранителни отпадъци, мазнини, косми или други материали в канала.

Най-често, ако мивката започне да издава странни звуци, това може да бъде индикация за блокиран канал. В такъв случай, трябва да се предприемат незабавни действия за отстраняване на проблема, преди да се стигне до сериозни последици, като например преливане на водата или дори повреда на тръбите. Използвайте като начало домашни методи за отпушване на канали, без да си служите с химикали, а в случай, че не помогнат, потърсете помощ от професионалисти, които разполагат с необходимото оборудване и опит, за да решат проблема бързо и ефективно.

 

Как да отпушим мивка

 

Кои са най-честите причини за запушване на мивката

Мивките се запушват поради натрупване на различни мръсотии, които попадат в сифона и се задържат в дренажната тръба. Обикновено това са:

  • Мазнини и масла: Когато готвим, мазнини и масла от храната могат да се натрупат в мивката и да се задържат в канала, а с времето да се втвърдят и да образуват блокаж.
  • Хранителни остатъци: Хранителни остатъци, като например частици от зеленчуци, плодове, месо или риба, могат да попаднат в мивката и образуват тапи.
  • Косми: При измиване на коса или бръснене, косми могат да попаднат в мивката и да се натрупат като създадат преграда за оттичането на водата.

 

Защо отпушване на мивките с химикали не е за предпочитане

Отпушването на мивки с химикали може да бъде опасно и неефективно. Химикалите могат да доведат до корозия на металните тръби и да ги повредят, което може да доведе до по-голям проблем по-късно.

Освен това, химикалите могат да бъдат вредни за здравето на хората и домашните домашни любимци, особено ако не се използват правилно.

Ето защо е по-добре да се използват по-естествени методи за отпушване на мивки.

 

4  метода за отпушване на мивка без химикали

  • Използвайте сода бикарбонат и оцет

Изсипете около половин чаша сода бикарбонат в отцедникът на мивката, след което добавете около половин чаша оцет. Оставете да действа около 15 минути и след това изплакнете с гореща вода.

  • Използвайте сол и гореща вода

Изсипете около половин чаша сол в отцедникът на мивката и след това излейте гореща вода. Оставете да действа около 15 минути и след това протечете студена вода.

  • Използвайте вакуум

Ако имате мощна перяща прахосмукачка, може да опитате да отпушите мивката, като приложите вакуум към сифона на мивката. Поставете прахосмукачката върху сифона и го затворете с кърпа, за да създадете плътно уплътнение. Включете прахосмукачката на максимална мощност, за да се създаде силен вакуум.

  • Използвайте машинно отпушване на канали

Домашните средства за отпушване на мивки работят при по-малки блокажи, но когато проблемът е по-сериозен е най-добре да потърсите професионална помощ за машинно отпушване на канали. Канал Експерт използва специализирана машина със спирали, която има дълъг и гъвкав кабел, с помощта на който може да се достигне до вътрешността на канала и да се пробие всяко задръстване.

 

Как да предпазим мивката от запушване

За да предпазим мивката от запушване, е важно да не хвърляме в нея големи късове храна или други отпадъци, които могат да блокират тръбите. Преди да се измият съдовете е добре да се изчистят от хранителните остатъци и мазнините, за да не попадат в канализацията.

Редовното почистване и профилактика на мивката и тръбите със сода, оцет, сол или гореща вода е също много важно, за да се избегне натрупването на мазнини и калциеви наслагвания, които могат да пречат на нормалното движение на водата.

Важно е да отбележим, че за да предотвратите бъдещо запушване на мивката, е добре да не изхвърляте големи количества хранителни остатъци в нея. Вместо това може да използвате цедка или отцедник, за да се задържат твърдите частици, които да изхвърлите след това.