Как да отпушим мивката сами

Съвети за отпушване на запушена мивка в домашни условия
отпушване на мивка
Едва ли има някой на който да не му се е запушвала мивката поне веднъж в годината.

И тогава се започва с неприятностите. Причините могат да бъдат различни. Ако мивката е в кухнята, то в нея попадат количества мазнини, които дори и малки с времето се наслагват в канализацията и в даден момент тя се запушва.

Първото нещо което трябва да направим след като ни се е запушила мивката е да проверим цедката, защото след ежедневното миене на чинии и други неща , тя се натрупва и ако не се почиства периодично започва да задържа, и водата не може да се оттича. Ако тя е чиста, под нея се намира утайникът, където се утаяват различни замърсители и с времето започват да загниват, и в даден момент се появява запушване. Тогава той се развива и се сваля, под него се поставя съд за да изтече събралата се мръсотия и пак се монтира. Пуска се гореща вода да избута мръсотията и да изчисти канала. Тъй като тръбата е гофрирана създава условия за натрупване на различни отпадъци, затова е препоръчително тя да се почиства периодично.

Ако се окаже, че проблемът не е в сифона, то тогава Ви е необходим специален уред – пружина или жило за отпушване на канали. Тези уреди се продават в магазините и не е проблем да си ги намерите в близката железария. Пружината се вкарва в тръбата и същевременно се завърта дръжката. Когато стигне до крайната точка се издърпва леко и пак се подава, докато не пробие и не се стигне до отпушване.

Освен това на пазара има многобройни продукти, които могат да ви помогнат за справянето с проблема. Те обаче не са толкова безопасни както за кожата на ръцете така и за здравето ви.

Има няколко метода да се пробвате в домашни условия да си отпушите мивката

Единият от тях е с оцет и сода за хляб

½ ч.ч. сода се изсипва директно в канала и след нея 1ч.ч. винен оцет, захлупва се и се изчаква известно време около 30мин. След което се сипва около 2л. вряща вода. Оставете и кранчето на топлата вода да потече още няколко минути, за да се отмие всичката мръсотия.

Друг ефикасен метод е сода за готвене, оцет и сол

При по-лоши случаи 1ч.ч. сода се изсипва в канала след нея 1ч.ч. сол и накрая 1ч.ч. оцет, оставя се да действа около 30минути и се полива с гореща вода. Ако след това водата се оттича бавно, повторете същата процедура и оставете сместа да действа по-дълго време.

Друг вариант е веро или сапун се разтварят в 3-4 литра гореща вода, като веднага се изсипва в канала и се оставя да престои една нощ. На другия ден се залива с още два литра гореща вода.

Също така може да се използва и кока-кола тъй като тя разяжда всичко. Изсипва се един литър от нея в канала и се оставя да престои през нощта. На сутринта само се изплаква с няколко литра вода.

Ако всичко изредено не помогне то тогава трябва да потърсите професионална помощ от специализирана фирма. Обадете се и заявете посещение и ние с радост ще решим проблема трайно и дългосрочно.