Как да отпушим запушена мивка

Как да отпушим мивката у дома?

 

запушена мивка

 

Пускаме водата в банята, а тя започва да пълни мивката. Оттича се много бавно или изобщо не иска. Започваме да се ядосваме и просто изпадаме в паника. Всъщност това не е причина за тревога! Дори и най-скъпата и модерна мивка не е застрахована от запушване. Важното е да знаем какво можем да направим в такава ситуация и да минем към действие възможно най-бързо. Сега ще ви дадем няколко съвета с които можете да се захванете веднага. Ако пък искате да не се тормозите то потърсете професионална помощ от някой ВиК специалист. Тогава проблемът ви може да бъде решен бързо, чисто и фективно.

Може да опитаме да се справим и сами:

Първото нещо, което ни идва на ум в такъв случай, е да изтичаме до магазина и да купим някакъв препарат за отпушване на мивки. Ето някои важни неща които трябва обаче да знаете:

  1. Възможно е, самото запушване да е по-навътре в тръбата, и между препарата и нея да има голям слой вода, който ще намали неговото действие.
  2. Също така от значение е,  какво е предизвикало запушването. Кухненските мивки най-често се запушват от мазнини
  3. Би било добре да използване ензимни препарати. Те са базирани на бактерии, които изяждат мръсотията, която е причинила запушването.

Какво да направим, ако запушването е по-навътре?

Също така е  възможно запушването да е в тръбата след сифона, до вертикалния щранг. В този случай се използва спираловидно стоманено въже с кука, дълго около 10м. То се набутва в канала дотогава докато не срещне съпротива. След това продължаваме да набутваме навътре с въртеливи движения докато не усетим че тръбата вече е проходима.

Понякога съвсем дребни и незначителни неща могат да ни изкарат от равновесие. Може и да не ви се вярва, но представете си, че казанчето на тоалетната ви постоянно тече, мивката ви е мръсна и не се оттича добре……ето на пръв поглед дребни проблеми , но напълно възможни да ви изкарат извън релси.

Но колкото и да внимаваме и да не пущаме излишни неща все някога идва момент мивката ви дали в кухнята или в банята да се запуши. За да се предотврати това е хубаво периодично да си я почистваме, така че да не позволите да се запуши безвъзвратно и да ви с наложи да викате вик майстор.

Най-лесният начин  в домашни условия е с препарати за отпушване на канали, които може да се намерят по магазините. Но с тях трябва много да се внимава да не попаднат върху кожата или пък да вдишаме, защото са вредни и опасни.

Ефикасен начин в домашни условия да си отпушите мивката е със сода за хляб, сол и оцет. С равни части от тези три компонента можем както да отпушим канала на мивката така и да си измием прозорците. Затова е хубаво винаги да разполагаме в дома си със сода за хляб и оцет.

За превантивно прочистване на мивка ще ви трябва равни количества сода, оцет и сол. Разбърквате и сипвате в канала на мивката. Оставяте да действа около час,  оцетът вече е влязъл в реакция със содата. След това сипвате гореща вода и чакате да се изтече хубаво и ако всичко е наред значи канала е прочистен.