Ако тоалетната или мивката се оттича бавно или спре да се оттича: Причини и решения на проблема

Запушените тоалетни чини и мивки са често срещан проблем в домакинствата, който може да е изключително неприятен и неудобен. Бавното оттичане на водата или пълното й спиране може да е признак за по-сериозен проблем, който изисква незабавна намеса.

В тази статия ще ви разкажем за различните причини за запушване на каналите, както и ще ви предложим ефективни методи за тяхното отстраняване. Независимо дали става дума за тоалетна, мивка или друг вид водопроводна инсталация, ние от Канал Експерт ще ви помогнем да се справите с проблема бързо и лесно.

 

Тоалетната или мивката се оттича бавно

 

Причини за запушване на каналите

Запушването на каналите е често срещан проблем, който може да се дължи на различни фактори. Някои от най-честите причини са:

  • Натрупване на косми, козина на домашните любимци сапун и други отпадъци, които могат да образуват запушване;
  • Натрупване на мазнина и хранителни отпадъци, които се втвърдяват и блокират потока на водата.
  • Попадане на пясък, камъчетата, листата и други отломки в канализацията;
  • Счупени или повредени тръби, задържащи отпадъци, които могат да се натрупват в пукнатините;
  • Неправилно монтирани тръби, създаващи пречки, които затрудняват оттичането на водата;
  • Корени на дървета, прораснали в канализацията, които могат да я блокират.

Трябва да се има в предвид, че тези причини могат да действат самостоятелно или в комбинация, за да предизвикат запушване.

 

Методи за отпушване на каналите

При леки запушвания на мивката първо трябва да се почисти сифона. Повечето мивки имат сифон, който е лесно отстраним. Развийте сифона, изчистете го от натрупаните отпадъци и го монтирайте отново.

Използвайте домашен препарат, приготвен от сода бикарбонат и оцет. Изсипете половин чаша сода в канала, след това добавете чаша оцет. Разтворът ще започне да шуми и да разтваря отпадъците. Изчакайте 30 минути, след което изплакнете с гореща вода.

Ако всичко това не помогне, може да използвате вакуум помпа или ръчна спирала или химически препарати за отпушване на канали, които могат да бъдат ефективни, но е важно да се спазват инструкциите на опаковката. При работа с химически препарати за отпушване носете ръкавици и маска. Също така не използвайте гореща вода заедно с химически препарати, тъй като това може да доведе до химическа реакция.

При по-упорити запушвания, когато никой от горепосочените методи не е ефективен, може да се наложи да се обадите на водопроводчик. Екипът на Канал Експерт ще ви помогне да отстраните проблема бързо и ефективно, без да рискувате да увредите канализацията.

 

Превантивни мерки за предотвратяване на запушване на каналите

За да избегнете неудобствата от запушване на каналите, е важно да вземете превантивни мерки. Не изхвърляйте неподходящи предмети в канализацията – косми, хартиени кърпи, мазнини, хранителни отпадъци, кафе утайка, памук, превръзки, лекарства и други неразтворими материали. Тези отпадъци могат да се натрупат и да доведат до запушване.

Редовно почиствайте каналите с препарати за отпушване. Не е нужно да използвате агресивни химикали, можете да използвате сода за хляб и оцет за редовно почистване на каналите.

Използвайте сита за мивки, косми и други отпадъци, които могат да доведат до запушване.

Не претоварвайте канализацията с прекалено много вода за кратък период от време. Не пускайте едновременно няколко водни крана, миялна машина и пералня.

Редовно проверявайте за течове в кранове, тръби и други водопроводни инсталации. Течовете могат да доведат до натрупване на вода и отпадъци, което би могло да причини запушване.

Ако имате дървета в близост до канализацията, е важно да ги проверявате редовно за корени, които могат да растат в канализацията и да я блокират.

Редовно се обръщайте към ВиК специалист за почистване и профилактика, за да провери състоянието на канализацията и да я почисти. Спазвайки тези превантивни мерки, можете да намалите риска от запушване на каналите и да спестите от евентуални проблеми и разходи в бъдеще.